Hozzávalók (4-6 személyre): 300 g
fehér- vagy tarkabab, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 dundi szál
póréhagyma, 10-15 szem olívabogyó, 3-4 kemény tojás, 1 kis csokor petrezselyem,
2 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet vagy citromlé, só, bors. Elkészítés: Az előző
este megválogatott és beáztatott babot leöblítjük, enyhén sós hideg vízben, a
babérlevéllel és a fokhagymával főni tesszük, puhára főzzük, leszűrjük, még
melegen megöntözzük a borecettel, lefedjük, hagyjuk kihűlni. A babérlevelet és
a fokhagymát eltávolítjuk. A póréhagymát (1-2 cm-t a zöld részéből is!)
vékonyan felkarikázzuk, hozzáadjuk a kimagozott olívabogyót, a vágott
petrezselymet, ízlés szerint sót, borsot, az olajat, és lazán a babhoz
keverjük. Lefedjük, nem szükséges hidegre tenni, de legalább 2 órát érleljük.
Tálaláskor gerezdekre vagy karikákra vágott kemény tojással, hagymakarikákkal,
petrezselyemmel díszíthetjük. Lencséből is finom. Sült húsokhoz, halhoz
kínálhatjuk.