Hozzávalók: 75 dkg lukullusz
paradicsom, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, 4 gerezd
fokhagyma, 1 citrom leve, ízlés szerint só és cukor, 1 mokkáskanál törött
fekete bors.
A kefirt összekeverjük az
olajjal, a zúzott fokhagymával, a citromlével, a sóval, a törött borssal, és
kevés cukorral ízesítve hűtőszekrénybe tesszük. A paradicsomokat megmossuk,
leszárítjuk, és vékony gerezdekre vágjuk. Egy nagyobb salátástálba rakjuk,
kissé megsózzuk és rámorzsoljuk a túrót. Rálocsoljuk a kefires öntetet, ez után
óvatosan - hogy a paradicsom ne törjön össze -, villával átforgatjuk. A
salátástálat befedjük, hogy a fokhagyma erős illata nehogy
"beterítse" a hűtőszekrényt, majd egy órára behűtjük. Akár fogyókúrás
vacsorának is megfelel egy-egy szeletke pirított barna kenyérrel. Elkészítési
ideje: kb. 30 perc.